jump to navigation

Överblicka den brittiska diskussionen om sommarens upplopp September 12, 2011

Posted by mwahlstrom in Collective violence, protest policing.
trackback

På samma tema som det förra inlägget vill jag varmt rekommendera tidskriften Ord och Bilds nya blog — skriven av Helena Holgersson — om efterspelet i Storbrittanien efter de ökända upploppen i London. Holgersson, sociolog med inriktning mot urban- och migrationsforskning och tidigare gästforskare vid Goldsmith’s College i London, skriver:

Efter att ha följt [diskussionen om upploppen] med stort intresse i några veckor dök tanken om att sammanställa och kommentera mina brittiska kollegors inlägg på något sätt upp. Och det är bakgrunden till denna blogg. För Ord&Bilds räkning kommer jag att följa hur debatten utvecklas under hösten. Förutom rapporteringen av själva upploppen är tanken att diskutera ”public sociology” och vilken roll forskare kan och bör spela i den offentliga debatten. Min ambition är också att titta på hur analysen av upploppen flätas samman med mer allmänna diskussioner om finanskrisen, de enorma nedskärningar som genomförts i Storbritannien sedan The Conservatives och The Liberal Democrats koalitionsregering kom till makten förra året. Särskilt intresserad är jag av universitetspolitiken. I en tid då mycket pekar på att vi måste stanna upp och fundera över vad vi som samhälle håller på med får universiteten – och särskilt samhällskunskap och humaniora – kraftigt minskade anslag, vilket väcker många frågor.

Tre inlägg har det hittills blivit. Förutom att de alla är givande och intressant läsning i sin egen rätt, så är de dessutom späckade med länkar till en gedigen mängd ytterligare material. En blog för alla som är intresserade av att lyfta blicken och se upploppen i ett vidare socialt och politiskt sammanhang. Ett sammanhang som i mångt och mycket berör även oss här i Sverige.

Advertisements

Comments

1. Niclas Kuoppa - October 15, 2011

kollade just in ord och bild. väldigt intressant

Såg hos Richard Florida om hans Financial Times-artikel från augusti som han länkar till i posten “The inchoate rage beneath our global cities” om Londonkravallerna.
http://www.creativeclass.com/creative_class/

2. Rosaria - September 22, 2012

It’s fantastic that you are getting ideas from this post as well as from our discussion made here.


Sorry comments are closed for this entry

%d bloggers like this: